18/05/2017

Sfeerimpressies Beethoven vs Beethoven 14 mei 2017

De activiteitencommissie kon tevreden zijn met 91 verkochte kaarten. De zaal in Akerendam te Beverwijk was uitverkocht.

Kees Hamann heette de aanwezigen, in het bijzonder de vele moeders, op Moederdag welkom. Hij legde uit dat het aardige van dit evenement was, dat met de opbrengsten een goed doel gesteund zou gaan worden: het brengen van muziek tijdens de Beverwijkse feestweek naar mensen in de verzorgingstehuizen.

 

Hij introduceerde Regina Albrink, meesterpianiste en Klaas Hofstra, bekend acteur, die samen gestalte gaven aan het leven en de muziek van de grote componist.

 

Klaas Hofstra als Beethoven introduceerde op zijn beurt, eerst Josephine, daarna Julia en tenslotte Elise. Allen dames, die inspiratie voor hem betekenden en die directe aanleiding waren voor de sonates. Klaas beeldde het romantische en moeilijke artiestenkarakter, compleet met angstaanjagende woede-uitbarstingen schitterend uit. De moeizame relatie met zijn neef/ pleegzoon, liep als een rode draad door de voorstelling heen. Ook de doofheid, de eenzaamheid en het feit dat hij van Beethoven heette en niet het adellijke Von, speelden een grote rol in zijn leven.

 

 

 

De toneelscènes werden door wisseling van tenue van Regina als telkens een andere, door Beethoven geadoreerde, dame verbeeld. Voor oude vergeetachtige moeders was dit soms een verwarrend moment. Pathétique, de Mondscheinsonate, de finale van symfonie nr. 9, opus 109, Appassionata  en uiteraard für Elise werden gespeeld. Met goed zicht op Reina en het klavier was dit een feest voor oog en oor.

 

 

 

 

Regina liet het klavier spreken en demonstreerde haar nationale en internationale faam.

Er was in de pauze en na de voorstelling alle gelegenheid om, met een hapje en een drankje

onder handbereik, elkaar even te spreken. Het was een originele manier om kennis te maken met de componist en zijn muziek, terwijl er voor het goede doel geld opgehaald werd. Een goede formule, was de algemene opinie.

De organisatie heeft daarom al laten weten dat dit niet de laatste keer hoeft te zijn. 

Dit duo heeft ook succesvolle optredens in het land met Chopin en Liszt als thema.

Kees Hamann bedankte na de lange ovatie de beide artiesten.

De club was goed vertegenwoordigd en heeft zich weer prima kunnen manifesteren.